Hur tidigt kan man börja lära sig spela ett instrument på Malmö Musikskola?

Du kan börja lära dig de flesta instrument redan i tidig ålder på Malmö Musikskola!
Vi har en rad kurser som du kan gå med redan från 4 års ålder. I våra nybörjarklasser lär vi ut grunderna i att spela ett instrument, från hur man håller sitt instrument till hur man läser noter och spelar med andra.
Vi undervisar i piano, gitarr, cello och fiol barn som börjar när de är 4 år gamla. Vissa instrument behöver att barnen är större, exempelvis trummor, eller så behöver man att barnen är äldre för att lära sig rätt “sångteknik”, men lära sig sjunga kan man också göra från tidig ålder.

Vilka instrument kan man lära sig spela på Malmö Musikskola?

På Malmö Musikskola har vi undervisning i fiol (violin), cello, bas, piano, gitarr, trummor, saxofon och sång. Du kan se våra kurser och boka din plats här.

Om man anmäler sig till Malmö Musikskola, behöver man ha ett eget instrument?

När du precis har börjat är det till stor hjälp att ha ett eget instrument. Du kan träna på det vi jobbar med under lektionerna hemma och utveckla snabbare de färdigheter du behöver för instrumentet.
När du kommer till Malmö Musikskola, så behöver du ta med din egen gitarr/bas/saxofon/fiol/cello. Pianon och trummor samt bas- och gitarrförstärkare finns på skolan.

Vad rekommenderar ni för instrument?

Som nybörjare på piano rekommenderar vi att du minst skaffar dig en keyboard, 5 oktav (61 tangenter) med touch (tryckkänslighet) så att du kan öva på att spela svagt och starkt. Exempelvis en Yamaha PSR-E373. Vet du redan att du vill studera en längre period så är ett digitalt piano ett utmärkt alternativ. Våra leverantörer Juhl-Sørensen och Malmö Musikaffär erbjuder våra elever goda rabatter. Malmö Musikskola får ingen provision eller förmån för detta, utan har bara förhandlat några bra deals åt våra elever.

För gitarr, bas och trummor erbjuder Malmö Musikaffär också bra deals åt våra elever. Prata med din lärare om det instrumentet du vill köpa så kan de ge dig goda råd.

Vad gäller stråkinstrument: Malmö Musikskola hyr ut fioler till sina elever. Nylund och Son tillhandahåller hyrcelli och skickar till Malmö. Flera av våra elever har hyrt från dem, dock har Malmö Musikskola inget aktivt samarbete med dem.

Blåsinstrument: Windcorp hyr ut blåsinstrument till förmånliga priser. De har butik i Malmö. Malmö Musikskola har inte något aktivt samarbete med dem.

Är undervisningen i grupp eller enskild?

Alla våra sång- eller instrumentlektion är individuella, men skolan planerar att starta gruppundervisning för barn mellan 4-6 år under 2022.

Vi vill erbjuda musiklektioner i grupp för alla åldrar, men barnen mellan 4-6 år står högst på vår prioriteringslista. De flesta barn i den här åldern är mycket sociala och de är intresserade och gillar att leka med andra barn under lektionerna.

Vi har dock teori- och kompositionundervisning i små grupper.

Vad kan man förvänta sig första gången man kommer till Malmö Musikskola?


Den första lektionen är viktig eftersom det är då du kommer att träffa dina lärare. På så sätt kan de veta mer om dina eventuella förkunskaper och mål inom musik.
De kan då få en bild av vilken typ av undervisningsstil som passar dig bäst.

Om du är helt ny så är målet att planera undervisningen så att du kan ta dina första steg inom musiken med tonvikt på vad du vill ha ut av det. Redan på första lektionen går du från skolan med en känsla av “jag kan!”, eftersom vi lägger stor vikt på att du ska spela från dag ett, även om vi även går in på vissa teoretiska aspekter.

Vi planerar lektionerna så att var och en bygger vidare på nästa – varje ny lektion bygger på den sista, vilket gör det lättare för eleverna att lära sig snabbare och hålla sig motiverade.

Kan man prova på en gång på Malmö Musikskola innan man bestämmer sig för att anmäla sig inför en hel termin?


Ja, det kan man! Men eftersom våra lediga tider är mycket begränsande gör vi på följande sätt:

Du går in här och bokar en provlektion. Efter det kontaktar vi dig med tillgängliga tider för att kunna prova på i just det instrumentet du vill (observera att man måste boka en provlektion per instrument man vill prova på). Efter provlektionen kan du bestämma om du vill fortsätta, och om du vill det så ringer vi dig och hittar en tid som passar för resten av terminen.

Har ni sommarkurser?

Vi har sommarkurser i de flesta av våra instrument. Kurserna för 2022 börjar i vecka 23 till 25, och sedan från vecka 31-33. De kurserna sträcker sig över 6 tillfällen. Du väljer längd på lektionerna (30, 45 eller 60 minuter)
Man kan gå in här och välja valfri kurs och därefter sommarkurs så kan man boka redan nu!

Är alla kurser på plats eller finns det några online kurser?

Alla våra sång- och instrumentkurser är på plats i Malmö Musikskolas lokaler på Jörgen Kocksgatan 65A i Malmö.
Vi har dock musikteori- och kompositionskurser online, både i grupp och enskilt.

Jag vill lära mig sjunga, men är osäker om jag kommer kunna, vad ska jag göra?


Om du alltid har velat sjunga, men har varit för nervös eller osäker på dig själv, ge inte upp din dröm. Att sjunga är en färdighet som alla kan lära sig med rätt hjälp.

Det första steget i att lära sig sjunga är att överväga hur mycket tid och ansträngning du är villig att lägga på processen. Ju mer tid du är villig att investera, desto lättare blir det för dig att förbättra dina sångfärdigheter. Våra sånglärare hjälper dig på vägen, och ger dig de verktyg just du behöver.

Var i Malmö finns ni?

Vi finns på Jörgen Kocksgatan 65A, i ett av Malmös mest expansiva område, Nyhamnen.

Jag har kollat på er hemsida och är intresserad, men jag skulle vilja betala per månad istället för terminsvis. Är det möjligt?


Ja! Tidigare har vi inte haft den möjligheten, men från vårterminen 2022, är det möjligt att betala varje månad istället för en klumpsumma i början av varje termin. Dock är man bunden att betala för hela den bokade tiden (vårtermin, sommartermin eller hösttermin).
Dessutom nytt för 2022 är att man kan komma från vecka 3-25 och 31-50 och dela upp betalningen i 12 månader. Man har då lektioner 39 veckor om året för en lägre månadsavgift än vad man tidigare betalat. Du kan se våra priser och månadsbetalningar här.

Har ni några musikstipendier på Malmö Musikskola?


Malmö Musikskola har ett stort socialt ansvar och vill se till att alla duktiga barn som vill bli musiker har möjlighet till ett kvalitativt utbildning. För närvarande finns inga musikstipendier på skolan men Malmö Musikskola arbetar för att under 2022 kunna införa ett stipendiesystem för att hjälpa de som är i behov av ekonomisk hjälp. Följ oss på sociala medier för att kunna hålla dig uppdaterad om detta.

Kan man hyra lokal för att öva på hos er?

Ja! Du kan hyra de flesta av Malmö Musikskolas replokaler för att kunna öva på ditt instrument. Du kan läsa mer här om våra lokaler och boka här.