Alternate picking för elgitarr

Har du ambitioner att utöka din teknik för alternate picking, både gällande bekvämlighet samt att utöka din förmåga till att spela snabbare? Vill du besitta förmågan att kunna spela solon i stil med gitarrister som John Petrucci, Paul Gilbert och Yngwie Malmsteen? Har du fastnat i förmågan att ta det vidare till nästa steg? Då är detta kursen för dig!

I denna kursen leder vår gitarrpedagog Christoffer Cederstrand dig igenom grunderna för alternate picking och vad det innebär. I form av konkreta övningar och övningstips guidar Christoffer dig igenom bland annat olika typer av spelsätt, saker värda att tänka på för att synka båda händer med varandra och hur man övar med metronom på ett effektivt sätt. Alla övningar är förstudier som sedan appliceras på och mynnar ut i att spela delar av låtar/solon som spelats in av kända band och gitarrister.

Här följer ett exempel på vad alternate picking innebär:

Alternate picking. Elgitarr. Electric guitar. Shred. Utöka teknik. Spela snabbt. John Petrucci. Paul Gilbert. Yngwie Malmsteen. Plektrumteknik. Malmö Musikskola.

Upplägg

Kursen är en gruppkurs som sker i grupper om 2-3 stycken deltagare. Kursen är uppdelad över fyra dagar som sker löpande efter varandra. Varje dag börjar med en gemensam samling oftast innehållande kort föreläsning/genomgång om vad som är dagens fokus. Deltagarna får sedan möjlighet att gå iväg och individuellt öva på de moment som gåtts igenom där Christoffer går runt och är behjälplig med tips och feedback. Varje dag avslutas sedan med gemensam samling med möjlighet till reflektion om vad som gjorts samt möjlighet för deltagarna att dela med sig om sina upplevelser och framsteg med varandra. Totala ramtiden är 120 minuter, där introduktion och avslutning är upp till 15-30 minuter vardera och individuell övningstid alltid minst 60 minuter med möjlighet att själv bestämma över om man behöver en paus. Total längd på de olika momenten kan variera beroende på vad som jobbas med specifikt för dagen, men totala maxtiden kommer inte att överskrida 120 minuter.

Dag 1: – Samling med introduktion, presentation och genomgång av alternate picking. Dagens   övningsfokus presenteras.

– Individuell övning på dagens övningsfokus.

– Återsamling med reflektion.

Dag 2: – Samling med genomgång av dagens övningsfokus.

– Individuell övning på dagens övningsfokus.

– Återsamling med reflektion.

Dag 3: – Samling med genomgång av dagens övningsfokus. Kursens slutlgiltiga uppgift, Technical Difficulties av Racer X, presenteras och delas ut.

– Individuell övning på dagens övningsfokus.

– Återsamling med reflektion.

Dag 4: – Samling med genomgång av dagens övningsfokus.

– Individuell övning på dagens övningsfokus. Möjlighet till uppspel av     Technical Difficulties utifrån den nivå man hunnit till med med slutgiltig feedback från   Christoffer.

– Återsamling med reflektion och utvärdering av kursen.

Övningslitteratur

  • Ges till deltagarna av Christoffer under kursens gång.

Förkunskaper

  • För att kunna ta del av och kunna få ut så mycket som möjligt av denna kursen behöver du besitta några förkunskaper. Du behöver ha grundläggande spelkunskaper inom gitarr så som att ha spelat med plektrum innan och att kunna använda flera fingrar i vänsterhanden. Du behöver även ha kunskap om grundläggande musikteoretiska komponenter så som notvärden från helnot till sextondelstrioler, olika taktarter och kännedom om dur- och mollskalor.

Vad deltagare behöver ha med

Elgitarr, plektrum (helst minst 1mm i tjocklek), telekabel, telefon/dator som kan spela upp ljud.

Vill du att vi kontaktar dig och berättar mer? Fyll i intresseanmälan nedan: