Bluesensemble på Malmö Musikskola

Att spela i ensemble tillsammans med andra är bland det roligaste som finns när det kommer till musik. Utöver att man får möjlighet att sätta sina spelmässiga förmågor i en kontext tillsammans med andra blir det även en social tillvaro. På Malmö Musikskola har vi nu startat igång vår ensembleverksamhet med genrespecifika ensembletyper. Har du alltid velat lära dig mer om blues samt spela blues tillsammans med andra är detta ensembletypen för dig. Gemensamt går vi igenom vad blues är, hur genren uppkommit, vanliga stilistiska drag och hur dessa appliceras på sitt instrument.

Ensemble. Bluesensemble. Blues. Band. Grupp. Spela tillsammans. Malmö Musikskola. Ensemblelektioner.

Upplägg

Kursen i bluesensemble sker över en period om 8 tillfällen à 90 minuter undervisningstid. Varje grupp består av 4-6 stycken personer. En grupp behöver minst fyra stycken personer inom för ensembletypen relevanta instrument för att kunna startas. Till låtarna som spelas ges spelmässiga förslag till varje instrument med olika nivåer så att det går att få ihop en ensemble oavsett vilken nivå man befinner sig på, så att du får en rimlig utmaning utifrån där du befinner dig. Eftersom kursen i bluesensemble är en grupplektion förväntas du som deltar att öva på din/dina stämmor mellan tillfällena så att lektionstillfällena kan ha fokus på att spela ihop som en ensemble. Du som vill börja i en bluesensemble hos oss rekommenderas även att kombinera detta med individuella instrumentlektioner hos oss på malmö Musikskola för att få tillfällen att kunna jobba på låtarna med instrumentläraren.

Innehåll

  • Introduktion till bluesens historia.
  • Stilistiska karaktärsdrag.
  • Spela låtar inom genren.
  • Gemensamma ensembleövningar.
  • Vad man behöver tänka och lyssna på när man spelar blues i ensemble.
  • Olika kompmodeller och roller.
  • Solospel och improvisation.
  • Arrangering av låtar som spelas för slutgiltig konsertversion.

Förkunskaper

  • För att kunna delta i bluesensemble på Malmö Musikskola behöver du ha grundläggande speltekniska förmågor samt grundläggande musikalisk uppfattning, så som: uppfattning om puls samt att spela i det, kunna spela dur- och mollackord i minst en position, skapa ljud i ditt instrument, känna till notvärden från helnot till sextondel, kunna spela efter enklare notbild och ackordanalys. 

Vill du att vi kontaktar dig och berättar mer? Fyll i intresseanmälan nedan: