Skolans gitarrlärare Christoffer
guidar dig genom processen!

Det finns många olika typer av gitarrmärken, både inom elgitarr samt akustisk gitarr. Så hur vet man då vilken man ska köpa om man är nybörjare som precis ska börja att spela? Den egentligen enda regel jag har för det är att köpa från affärer som är specifikt inriktade på försäljning av instrument, musikaffärer som det brukar kallas. Där får du professionell hjälp att välja ett ordentligt instrument som håller stämning och intonation. Utöver det så tycker jag att man ska gå på känsla vid val av gitarr, inte bara som nybörjare utan även när man kommit längre. Det som känns bäst och väcker spellusten väger tyngre än vilken tillverkares namn som står på gitarren.

Storlek

Det finns även olika storlekar på gitarrer. Beroende på ålder så kan det vara olika vad som känns bäst, men jag brukar som utgångsläge rekommendera antingen en ¼ – gitarr eller en ¾ – gitarr till barn i åldern 6-10 år. Det är gitarrer i lite mindre storlekar vilket gör det lite enklare att nå på greppbrädan när deras händer fortfarande är ganska små. Detta kan dock vara väldigt individuellt. Låt ditt barn få testa vilken storlek som känns bäst. Priserna för instrument kan variera beroende på var man köper.

Elgitarr

Ska du börja spela elgitarr så finns det i musikaffärer oftast nybörjarpaket att välja mellan som innehåller elgitarr, förstärkare, kabel, axelband med mera. Tillverkare av dessa kan t. ex. vara Squier och Epiphone (Fenders och Gibsons lågprismärken) samt Ibanez. Dessa brukar ligga på mellan 2-3000 kronor och är bra att börja med då de oftast innehåller allt som behövs för att kunna börja spela för inte så stor kostnad.

Akustisk gitarr

Ska du börja med akustisk gitarr så finns det lite billigare modeller från bland annat Yamaha och Valencia som ligger runt 1200-1500 kronor hos Malmö Musikaffär.Är du intresserad av en lektion med Christoffer?