Musikteori är ett sätt att kommunicera om musik. Det är klurigt att säga hur musik påverkar en och får en att känna men det ännu svårare att säga något om själva musiken. Om vi inte har ord som pekar på specifika musikaliska fenomen blir det väldigt svårt – både för lyssnare och musiker – att säga något om just musiken, snarare än hur musiken påverkar en. Musikteori är en massa konstiga ord på latin och grekiska som kan göra att man bli bättre på att spela, skapa och uttrycka sig genom musik. Med en mängd logiska regler, absurda undantag till dessa och vissa saker man bara får acceptera, kan man konceptualisera olika musikaliska händelser, se mönstren samt ha namn och begrepp på dem.

Det kräver hårt arbete men skapar en klarhet och förståelse till musiken som är värd all möda.

Men vad kom först, musiken eller musikteorin?

Använder man musikteori för att skapa musik eller är musikteori något som beskriver det som redan skapats? Här är svaret tveklöst musiken. Teorin beskriver musik som redan finns. När ny musik skapas som inte passar in i teorin skapar man en ny teori om hur den nya musiken fungerar.

Man kan dock skapa musik med musikteori. Om man följer reglerna blir det klockren musik i just den genren eller stilen som reglerna tillhör. Genom att veta reglerna kan man även gå emot dem och kanske skapa en ny stil.

Behöver man kunna musikteori?

Precis som man kunnat prata långt innan grammatiken tillkom har man kunnat spela musik och musicera utan teorin. Både på gehör och med noter. Men precis som grammatiken underlättar kommunikation gör musikteorin det med. Den ger dessutom musikern en stor mängd redskap i sitt musicerande.

Musikteorin innefattar otroligt många olika delar. Några exempel på undergrenar är:
musiklära – grundläggande begrepp kring musik,
harmonilära – hur flera toner interagerar för att skapa harmonik och
satslära – hur detta utförs konkret.

Utöver dessa grundläggande undergrenar finns även funktionsanalys, formanalys, steganalys, schenkeranalys, kontrapunkt, musikhistoria, instrumentation, orkestrering och gehör.

Mirza Kučuković
Mars 2022, Malmö



På Malmö Musikskola kan du lära du lära dig grunderna eller fördjupa dina kunskaper i musikteori. Om du inte redan går en kurs på Malmö Musikskola kan du beställa en eller göra en intresseanmälan.