En sånglektion hos mig så börjar alltid med att försöka skapa en god relation och skapa trygghet i undervisningsrummet. Fokuset ska alltid ligga på dig som elev och att du ska kunna utvecklas så mycket som möjligt och samtidigt ha roligt med ditt instrument. För mig är det alltid viktigt att hitta det som motiverar just dig!

Vad du vill sjunga under undervisningen kan du välja helt själv, vi kan göra det tillsammans eller så kommer jag med konkreta låttips till dig som du kan välja och vraka bland.

Vi börjar alltid våra lektioner med att prata lite om hur du mår och om veckan har varit bra, det här är en del i att skapa en bra relation vilket jag prioriterar högt då rösten är något väldigt intimt och man behöver få en avslappnande miljö för att kunna lära sig och för att vi som lärare ska kunna hjälpa er. Sedan börjar vi med att göra en uppvärmning och uppsjungning för att få igång kroppen och rösten innan vi sjunger. Vi gör även övningar för att få igång kroppen, eftersom att sång är ett instrument som sitter inuti oss så är det viktigt att även kroppen värms upp innan vi sjunger.

Därefter övar vi tillsammans på låten som du har haft i läxa. Vi arbetar i många fall med instudering och så hittar vi de små partier som behöver lite extra arbete. Områden vi kommer att arbeta med: är artikulation, övergångar mellan register eller tonhöjd för att ge några exempel. Listan är självfallet oändligt lång! Sångteknik faller under den här kategorin och här kan vi tillsammans komma fram till områden som du behöver och vill jobba med.

Efter att vi har övat på specifika partier så är det skönt att få göra en slutversion av låten, vi spelar hela låten från början till slut. Efteråt får vi också chansen att reflektera lite tillsammans, ställa frågor som till exempel: var det någon skillnad nu från första gången vi sjöng igenom den? Jag anser att den här typen av reflektioner är väldigt främjande för utvecklingen då vi försöker att sätta ord på vårt egna musicerande.

Sedan tar vi ett gemensamt beslut kring om vi ska ta en ny låt till nästa vecka eller fortsätta jobba med samma. Sist men inte minst avslutar vi gemensamt med att sammanfatta kort vad som gäller tills vi ses nästa vecka och tackar för idag!

Önskar du också komma till oss och sjunga, se våra sånglektioner!