En kort frågestund hos vår fiollärare Lilja Rasimus
Jag vill börja spela fiol!
Men vad kul! Violin är ett bra val för de som är intresserade av att hitta violinens många spännande klanger och karaktärer. Man får bygga sin finmotorik och koordinationen mellan händerna som gör väldigt olika saker samtidigt. Man utvecklar även sitt gehör enormt för att det finns inga tangenter på fiolen utan man måste kunna höra var man sätter sina fingrar. Men för att kunna göra allt det här måste man först ha ett instrument!
Hur hittar jag en bra fiol då?
Det finns många olika sätt att skaffa en violin. Det finns affärer specialiserade i stråkinstrument, och så finns det vanliga musikaffärer där utbudet av fioler är ofta mindre. Man kan också hitta säljannonser på musikskolors annonstavlor eller på Blocket. Sen finns det online-musikaffärer. Violinläraren kan alltid hjälpa med att hitta en violin för just ditt behov.
Hur vet man vilken storlek passar för mitt barn?
Det är bara att prova. Det finns storlekar från 1/16 till 4/4 (helviolin). Det finns en risk om man beställer på nätet att instrumentet är för stort eller för litet. Violinläraren kan hjälpa med detta, men på proffsiga affärer kan även personalen hjälpa.
Varför låter min lilla fiol inte så bra?
Bara 4/4 är den idealiska storleken för fiolen och därför kan mindre fioler aldrig låta lika fint. Men det finns också skillnader mellan alla instrument oavsett storlek. Därför är det viktigt att kunna provspela så många olika violiner som möjligt för att hitta sin favorit. Det är bra om någon kan lyssna när man provar, för att man hör bäst från distans hur instrumentet klingar.
Hur mycket ska en bra violin kosta?
En violin kan faktiskt kosta vad som helst från någon tusenlapp till över hundra miljoner. (Ja, det är sant) Det beror jättemycket på vem man skaffar violinen för. Är det ett barn eller en vuxen? Vill man bara testa en ny hobby eller har man tänkt att spela resten av sitt liv? Barn växer fort så man kan inte behålla samma lilla fiol jättelänge. Det kan även vara möjligt att hyra ett instrument! Men även om man har investerat i en bättre violin är det aldrig bortkastade pengar, för ett instrument av hög kvalité tappar inte sitt återförsäljningsvärde.
Jag har skaffat mig en egen fiol! Hur tar jag hand om den?
Stort grattis till din nya fiol! Instrumentet är jätteömtåligt och ska hanteras med försiktighet. Man får röra bara halsen för att alla fingertryck syns på lackeringen och det är inte bara en estetisk fråga, utan all smuts på fiolen kan påverka klangen. Därför ska man torka av med en mjuk mikrofibertrasa efter varje övningsession. Fiolläraren kan visa hur man gör. Ibland måste man också byta till nya strängar, det är bra om fiolläraren kan hjälpa till med det. Om något är fel med instrumentet är det alltid bäst att gå till en professionell violinbyggare.
Nu har jag fiolen… men ingen stråke att spela den med!
Just det, man kan inte spela violin utan stråke. En stråke är lika viktig som själva fiolen för att det faktist är stråken som producerar klangen! Nuförtiden kan man välja av olika material, det finns stråkar tillverkade av traditionellt trä men också kolfiber och glasfiber. Vanligtvis är de sistnämnda materialen billigare och kan tåla mer än trä, vilket kan vara ett bättre val speciellt för barn. Håret, eller tagel som man kallar det, kommer från hästens svans. Man måste undvika att röra taglet med fingrarna så att det inte blir smutsigt. Man använder lite harts på taglet för att skapa friktion mellan stråke och strängarna. Även stråken ska torkas av efter varje spelande för att ta bort hartsrester. Ibland måste man tagla om och det gör man hos violin- eller stråkbyggaren.
Det gör ont att hålla fiolen på axeln!
Det ska aldrig göra ont att hålla fiolen! Men ingen fara, det finns olika axelstöd och hakstöd för fioler! Man kan även göra det själv med till exempel skumplast och gummiband, vilket kan vara ett bra alternativ för barn. Det är alltid bra att kolla med violinläraren att fiolen sitter bra och känns bekväm.
Vill du börja spela fiol, så undervisar Lilja hos oss på Malmö Musikskola!